Bærekraft og sirkulær økonomi i fokus hos Direktoratet for Byggkvalitet.

Arild Gustavsen - 29.10.2021

 

De mest bærekraftige byggverkene vi har – er allerede bygget. De aller fleste hus eller hytter vi skal oppholde oss i de neste 50 år er faktisk allerede bygget. De er der, og det er kun vedlikeholdet som belaster klima og økonomi. Men husk; Det å eie et byggverk er en forpliktelse.

I motsetning til det offentlige, forstår de fleste som må betale med egne midler, hvor galt det er å la egen eiendom forfalle. Vi låner oss heller til «over pipa» for å vedlikeholde det vi selv eier. Offentlige byggverk stiller i en annen klasse. En ting er å skaffe penger til et nytt bygg, det fikser stat og kommune. Men når vi kommer til vedlikehold av den kommunale skolen, må rektor ofte gjøre et valg. Uten helt å ha fått det med seg, er ofte rektor blitt eiendomsforvalter ved siden av primæroppgaven å lede skolen. Kanskje han plutselig må velge mellom et nytt studieprogram eller utskifting av gamle rør under gulvet i kjelleren. Vi vet hva han velger. Skolen hans blir målt på de resultater den skaper. Da er valget lett. Det offentlige er kort og godt dårlig administrert. Det skulle ha vært et «Statsbygg» i hver kommune. Slik er det dessverre ikke, men vi har penger nok, betaler skatt og er fornøyd. Det ser i alle fall slik ut. 

Pandemien vi forhåpentlig har vært igjennom har vist at Ola Normann forstår nettopp hva bærekraftig vedlikehold betyr for egen eiendom. Vi har aldri brukt så mye penger på oppussing og vedlikehold som i 2020. En tur mindre til «Granka» i året gjør underverk både for klima og for lommeboka for de aller fleste av oss. 

Bærekraftbegrepet henger sammen med begrepet «sirkulær økonomi». Sirkulær betyr at du gjenbruker det samme i det uendelige. Det er bra for oss alle. Så la ungdommen bli kjent på Fretex og finn.no før shopping-genene utvikler seg. Og vil du lese mer om hva Direktoratet for byggkvalitet har å si, så kan du klikke på linken nedenfor. 

God arbeidsuke fra oss i Argus. 

https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/barekraftig-oppussing/